Openbare weg training

Tijdens de training Openbare weg krijgen deelnemers inzicht in de consequenties van de huidige rijstijl voor het milieu en de veiligheid op de openbare weg. Daarna leren zij basistechnieken voor duurzame verkeersdeelname. Hierbij staat het anticiperen op verkeersomstandigheden en het optimaal gebruikmaken van veranderende voertuigtechnieken centraal. Naast de openbare-wegtraining ontvangen zij het online trainingsprogramma e-Driver. Uw medewerkers worden hiermee doorlopend op verrassende wijze geprikkeld om veiligheid en brandstofbesparing top-of-mind te houden.

Beoordeling

Deze interventie is niet getoetst.

Praktische informatie

Contactgegevens: Collin Bell, collin@verkeersveiligheidgroep.nl, 0611730434 
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Groepsvorm (t/m 2 deelnemers)

Ochtendprogramma
09:00 uur deelnemer 1
10:30 uur deelnemer 2
12:00 uur eind ochtendprogramma

Middagprogramma
13:00 uur deelnemer 1
14:30 uur deelnemer 2
16:00 uur eind middagprogramma

Korte karakteristieken

Bekijk hier een impressie video

Openbare wegtraining Elektrisch Rijden 

2 deelnemers per dagdeel
Tijdens deze deze 1 op 1 training training leren bestuurders van elektrische voertuigen hoe zij een zo groot mogelijk rendement kunnen halen uit hun opgeladen accu. Door efficiënt om te gaan met de energie van de auto, kunnen er aanzienlijk meer kilometers gemaakt worden tussen de laadmomenten.
De bestuurder krijg uitleg over nieuwe tools van haar/zijn auto en hoe deze het beste werken.

De training wordt uitgevoerd in het eigen voertuig van deelnemer en duurt 1,5 uur per deelnemer. De instructeur neemt als passagier plaats in de auto.

Trainingsonderdelen:

 • Inspectie voertuig voorafgaand aan de autorit(voorbereiding)
 • Veranderde voertuigtechnieken
 • Optimaal gebruik van accu en actieradius
 • Controle bandenspanning, gebruik elektronische apparatuur
 • Het opladen van het voertuig

Na afloop van de rit ontvangen de deelnemers een hand-out met tips & tricks.

Het nieuwe rijden

Veiligheid en duurzaamheid gaan hand in hand met elkaar. Binnen uw bedrijf zal geregeld worden gesproken over het onderwerp veiligheid. Het is een lastig onderwerp om goed bespreek te maken bij uw medewerkers. Toch is het belangrijk dat u hier aandacht aan schenkt en dat uw medewerkers er zich bewust van zijn.

Een eerste stap is om veiligheidsmaatregelen te treffen, een voorbeeld hiervan is bij medewerkers aangeven dat het gebruik van de mobiele telefoon absoluut niet is toegestaan en er alleen handsfree gebeld mag worden. Maar is dit wel een effectieve maatregel en dringt dit wel door bij uw medewerkers?

Trainingsprincipe

In deze openbare weg training leren de deelnemers de principes van Het Nieuwe Rijden toe te passen in hun rijstijl. Daardoor gaan zij niet alleen zuiniger, maar ook veel veiliger deel nemen aan het verkeer. In de training leren de deelnemers risicovolle situaties te herkennen en hierop te anticiperen. Ook het optimaal gebruikmaken van de tools van het voertuig komen aan bod tijdens de training.

De training wordt uitgevoerd in het voertuig van de deelnemer. Waarbij er op basis van één instructeur met één deelnemer wordt getraind. De training start vanaf uw eigen locatie.

Onderwerpen tijdens de openbare weg training:

 • Positie in het verkeer
 • Gedrag in het verkeer
 • Veiligheid in het verkeer
 • Afleiding in het verkeer
 • Anticiperen op medeweggebruikers
 • Het Nieuwe Rijden (zuiniger rijden)
 • Belading van het voertuig
 • Taal van de weg
 • Breed en ver kijken, kijktechnieken
 • Stuurtechnieken, zit- en stuurhouding
 • Waarnemen

Methodiek

De trainingen, examens en certificering trajecten staan onder extern en onafhankelijk toezicht van TÜV Rheinland. Indien u kiest voor de 8 uur durende training kunt u uw programma uitbreiden met een examenmodule. Indien het examen met goed gevolg wordt doorlopen ontvangt de cursist een persooncertificaat. In het geval van bedrijfsaansprakelijkheid heeft u hiermee een bewijs dat u een erkende opleiding heeft gevolgd.

Inzetbaarheid & gebruikersvoorwaarden

Planning gaat in overleg en op basis van beschikbaarheid. 

Aanvullende informatie

Ervaar op de gladde cirkel hoe het is om een voor- en achterwielslip te maken. Neem de helling en voel hoe het is om in platgeslagen sneeuw toch grip te houden of geef je over aan het ritme van slip en grip op de waterbaan in de slalom. 

Rijvaardigheidscentrum Lelystad staat garant voor een onvergetelijke rijervaring. Velen gingen je voor. Want Rijvaardigheidscentrum Lelystad is het voormalige test- en trainingscentrum van de ANWB, een gerenommeerde vereniging met jarenlange ervaring op het gebied van alles wat met voertuigbeheersing te maken heeft.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Verkeersveiligheid Groep Nederland
Doelgroep
25-60 jaar, > 60 jaar
Onderwerp
Dagelijkse routes, Voertuigvaardigheid
Vervoerswijze
Auto
Regio
Landelijk