ROSO (Rijden onder Specifieke Omstandigheden)

De ROSO-training is voor aspirant-rijbewijshouders. Sinds de invoering van 2toDrive kan het dus gaan om jongeren vanaf 16,5 jaar oud. De training is bedoeld om leerlingen tijdens hun rijopleiding te laten ervaren hoe moeilijk gevaarlijke verkeerssituaties of noodsituaties te beheersen zijn. Het gaat daarbij tijdens de training om remmen op stroef wegdek, half glad/half stroef wegdek en op glad wegdek. Verder wordt de noodstop ervaren op stroef en op glad wegdek. Tevens komt remmen met uitwijken op glad aan de orde. Ook de zit- en stuurhouding komen aan bod.

Beoordeling

Deze interventie is niet getoetst.

Praktische informatie

Contactgegevens: Marjolein van Eek, marjolein@stichtingsbv.nl, 0512-544610
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Leerlingen die rijlessen volgen voor het B-rijbewijs kunnen tijdens de rijopleiding een ROSO-training volgen. De training is bedoeld om leerlingen tijdens hun rijopleiding te laten ervaren hoe moeilijk gevaarlijke verkeerssituaties of noodsituaties te beheersen zijn. Het gaat daarbij tijdens de training om remmen op stroef wegdek, half glad/half stroef wegdek en op glad wegdek. Verder wordt de noodstop ervaren op stroef en op glad wegdek. Tevens komt remmen met uitwijken op glad aan de orde. Ook de zit- en stuurhouding komen aan bod.

Korte Karakteristieken

Leerlingen volgen een ROSO-training in een auto op een slipbaan. De training duurt 2 uur en wordt gegeven door een erkende SBV-slipinstructeur.
Thema’s die worden behandeld:

 • gevaar voorkomen;
 • verkeersongelukken;
 • kijkgedrag/waarnemen;
 • defensief rijden;
 • remmen en uitwijken op verschillende ondergronden;
 • zit- en stuurhouding;
 • stopafstand;
 • snelheid;
 • bermvlucht;
 • noodstop;
 • banden.

Bij de training is een boekje beschikbaar voor de leerling waar alle bovengenoemde onderwerpen worden behandeld.

Methodiek

Tijdens de training rijden de cursisten zelfstandig op de slipbaan. Om hieraan mee te kunnen doen, moeten ze al wat verder zijn in de rijopleiding: een leerling kan meedoen als hij/zij ongeveer tweederde tot driekwart van de rijopleiding achter de rug heeft (niveau tussentijdse toets). De eigen rijinstructeur kan bepalen wanneer een leerling hieraan toe is.

De training is een combinatie van ervaren. Leerlingen ervaren wat remmen op verschillende ondergronden voor gevolgen heeft en welke invloed snelheid hierop heeft.
Naast ervaren krijgen leerlingen ook kennis mee, dat wordt overgedragen door de instructeur en ook na te lezen is in het bijbehorende boekje.

Inzetbaarheid en gebruikersvoorwaarden

De SBV regelt de slipbaan en een instructeur. Verder zijn noodzakelijk portofoons (voor communicatie tussen instructeurs en deelnemers) en de lesboekjes. Leerlingen nemen zelf een auto mee, eventueel kunnen er auto’s worden gehuurd.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek

Er is geen effectmeting gedaan van dit product.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Stichting Bevordering Verkeerseducatie
Doelgroep
16-25 jaar
Onderwerp
Voertuigvaardigheid
Vervoerswijze
Auto
Regio
Landelijk