Kruispunt e-bike module

Kruispunt e-bike van TeamAlert is een dynamisch debat- en spelformaat gericht op verkeersveiligheid, specifiek voor jongeren die op e-bikes en fatbikes rijden. Het project maakt jongeren bewust van de risico’s van risicovol fietsgedrag – zoals afleiding, snelheid en het opvoeren van de fiets – en stimuleert hen om veiliger deel te nemen aan het verkeer.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. Kwaliteit van de effectmeting*★★★★★

N.b.: Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

Uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Geke van der Veen, geke@teamalert.nl
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Kruispunt e-bike wordt als een gastles op school uitgevoerd in een nagemaakte kruispuntomgeving met verkeerslichten. Een sessie duurt 90 minuten, waarin leerlingen in teams debatteren over hun eigen verkeersgedrag en via interactieve spellen en quizzen actief aan de slag gaan met verkeersveiligheid.

Korte karakteristiek

Het programma begint met een ervaringselement (‘Stap op!’) waarbij leerlingen in realistische settings ervaren wat afleiding in het verkeer kan betekenen. Vervolgens gaan de deelnemers in teams aan de slag met debatten over stellingen die ingeleid worden door videofragmenten. Tussen de debatrondes door worden interactieve quizzen en spellen ingezet, waarbij punten worden gescoord en een competitie-element de betrokkenheid vergroot. Het project wordt afgesloten met een ‘Deal’, waarin leerlingen persoonlijke voornemens vastleggen om veiliger te fietsen.

Methodiek

Het project maakt gebruik van een mix van ervaringsleren, debat en competitie. De interactieve aanpak stimuleert jongeren om actief na te denken over hun eigen gedrag in het verkeer. Door de inzet van self-persuasion – waarbij leerlingen door zelf de argumenten voor veilig gedrag formuleren – worden kennis, risicoperceptie en eigen effectiviteit vergroot. Het gebruik van concrete videofragmenten en het ervaringselement ‘Stap op!’ maken de gevaren van afleiding tastbaar. Door de competitieve elementen (quiz en debatten) worden de jongeren gemotiveerd en betrokken bij het onderwerp.

Inzetbaarheid en gebruiksvoorwaarden

Per sessie moeten er minimaal 55 en maximaal 100 leerlingen deelnemen. Een sessie duurt 90 minuten en op één dag worden er minimaal twee en maximaal drie sessies georganiseerd. TeamAlert verzorgt het project van begin tot eind, inclusief een evaluatie na afloop. Daarnaast is er een gereduceerde variant beschikbaar voor kleinere groepen, met een maximale groepsgrootte van 30 leerlingen per sessie. Voor de uitvoering is een geschikte ruimte met ruimte voor een nagemaakt kruispunt en de benodigde audiovisuele middelen noodzakelijk.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek 

Effect- en evaluatieonderzoeken van TeamAlert worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De SWOV ondersteunt TeamAlert bij het opzetten en uitvoeren van effectonderzoeken door een onafhankelijke kwaliteitscontrole. Deze module is op dezelfde manier opgebouwd als de al eerder getoetste programma. Uit waarderingsonderzoeken blijkt dat leerlingen positief staan tegenover Kruispunt en de aanpak van de educatieve medewerkers. De interactieve werkvormen en de debatopzet worden door de leerlingen als leerzaam en motiverend ervaren. Tevens wijst effectonderzoek uit dat Kruispunt een positief effect heeft op de verkeerskennis en -attitude van de deelnemers.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
TeamAlert
Doelgroep
12-16 jaar, 16-25 jaar
Schooltype
Voortgezet onderwijs
Onderwerp
Kwetsbare verkeersdeelnemers, Snelheid
Vervoerswijze
E-bike
Regio
Landelijk