Mobiel in de hand fiets aan de kant 2.0 op locatie

Mobiel in de hand fiets aan de kant is een interventie met een beursachtig karakter. Er staan twee fietssimulatoren opgesteld waarmee passanten kunnen ontdekken hoe lastig het is de aandacht bij het verkeer te houden als er tijdens het fietsen gebruik wordt gemaakt van een mobiel. Iedereen mag de fietssimulator uitproberen, niemand uitgezonderd. Op een onderhoudende manier wordt duidelijk gemaakt op welke verkeersveilige manier er juist wel gebruik kan worden gemaakt van een mobiel.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. Kwaliteit van de effectmeting*

N.b. Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product. 

Lees hier de uitleg over het toetsoordeel van deze interventie

Praktische informatie

Contactgegevens: Josian Weegenaar, josianw@gmail.com, 06-44 12 36 29
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

In de stand staan opgesteld twee beeldschermen, twee fietssimulatoren en 1 laptop voor online vragenlijsten. Passanten worden uitgenodigd om naast de proef met de fietssimulator ook de online vragenlijsten in te vullen vooraf en na de fiets rit in het virtuele landschap. Zo hebben we inzichtelijk hoe men gebruik maakt van een mobiel op de fiets of juist niet.

Korte karakteristieken

Deelnemers worden op de locatie aangesproken en vervolgens uitgenodigd in de stand om mee te doen. Op de gebruikte banners in en rondom de stand staan een aantal voorbeelden om een gesprek met een kandidaat te beginnen. Er kan gebruik worden gemaakt van een vraag of een stelling. Onze docenten sturen aan op gebruik maken van de fietssimulator om de deelnemers te laten ervaren welke beperkingen het gebruik van een mobiel in het verkeer opleveren. Toeschouwers kunnen worden gewezen op typisch gedrag van een fietser met mobiel in de hand tijdens het fietsen als bijvoorbeeld slingeren, harder en langzamer rijden, kort kijken in het verkeer en lang kijken op de telefoon en of een deelnemer erin slaagt de typopdracht volledig uit te voeren zonder schade. 

Methodiek

Naast aanspreken op gedrag, vergroten van het verkeersinzicht is het belangrijkste aspect van deze interventie het ervaren van het gevaar dat je als bestuurder van een voertuig loopt als je in het verkeer gebruik maakt van een mobiel. De ervaring wordt opgedaan in onze stand in een veilige geconditioneerde omgeving. Deelnemers wordt gevraagd hoe kan er op een veilige manier gebruik worden gemaakt van een mobiel als je in het verkeer zit.

Inzetbaarheid & gebruikersvoorwaarden

Deze interventie is het meest voor in een winkelcentrum. Dit om juist naast de doelgroep van scholieren de niet scholier ook te kunnen bereiken. Denk hierbij aan ouders, grootouders, kinderen in de leeftijd tot een jaar of 9.

Nodig voor deze interventie zijn: ruimte in het zicht van het winkelend publiek, op de begane grond, met een grootte van minimaal 3 x 3 meter, 1 stopcontact 220 v, toestemming van het winkelcentrum.

Materialen die we zelf meenemen zijn de tafels, tent, banners, elektronica en drie docenten

De interventie vindt plaats van 10:30 uur tot 16:00 uur.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek

Effectmeting in voorbereiding (Okt 2022).

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Trafficskills
Doelgroep
4-12 jaar, 12-16 jaar, 16-25 jaar, 25-60 jaar, > 60 jaar
Onderwerp
Afleiding
Vervoerswijze
Fiets
Regio
Landelijk