SinT (Senior in Traffic)

De cursus SinT van Go Safe brengt de verkeerskennis en de praktische rijvaardigheid van oudere rijbewijsbezitters (vanaf circa 65 jaar) weer up-to-date. Uiteindelijk doel van de cursus is een meer verantwoorde, veilige en zelfstandige verkeersdeelname van deze doelgroep.

Beoordeling

Deze interventie is niet getoetst.

Praktische informatie

Contactinformatie: Arjen de Groot (06-51866552), Gerard Post (06-51209247), info@gosafe.nl
Kosten: Prijs op aanvraag.

Verschijningsvorm

Cursus met theorie- en praktijkdeel.

Korte karakteristiek

In het theoriedeel van de cursus ligt de nadruk op de toepassing van de verkeersregels in voor ouderen herkenbare verkeerssituaties. In de praktijkrit rijden de deelnemers samen met een gekwalificeerde instructeur in een lesauto een rit op de openbare weg. In totaal duurt het programma 4 uur.

Methodiek

In het theoriedeel van SinT staat de toepassing van verkeersregels in voor de deelnemers herkenbare praktische verkeerssituaties centraal. Pure regelkennis is onvoldoende voor een veilige en verantwoorde verkeersdeelname, het gaat erom dat men weet hoe men de regels in de praktijk moet toepassen. In het theoriedeel wordt steeds een doorkijk gemaakt naar de praktijk van het autorijden: wat zijn onderdelen en situaties waarmee oudere verkeersdeelnemers vaak moeite hebben en hoe kunnen zij hier op een meer verantwoorde manier mee omgaan?

In het praktijkdeel van SinT rijdt elke deelnemer een rit op de openbare weg onder begeleiding van een gekwalificeerde instructeur. De rit wordt zoveel mogelijk op maat gemaakt van de deelnemer. Wat zijn voor de betrokken oudere belangrijke knelpunten en hoe kun je daar in de praktijk het beste mee omgaan? Dat staat in de praktijkrit centraal.

Inzetbaarheid en gebruiksvoorwaarden

Zowel het theorie- als het praktijkdeel van SinT worden verzorgd door docenten/ rijinstructeurs die in het bezit zijn van een WRM (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen) bevoegdheid. Tevens hebben zij ervaring in het begeleiden van automobilisten met faalangst en/ of rijangst.

Voor het theoriedeel is een ruimte  nodig, waarin plaats is voor circa 12 deelnemers. De praktijkritten worden uitgevoerd in lesauto’s met dubbele bediening. Voordeel daarvan is dat de instructeur kan ingrijpen en de deelnemers gerust kan stellen als er onverhoopt iets fout mocht gaan.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek

Er is geen wetenschappelijke evaluatie naar dit programma uitgevoerd. 

Conclusie

Het programma van SinT zorgt ervoor dat de verkeerskennis van oudere rijbewijsbezitters weer actueel is en dat zij weten hoe zij één en ander in de praktijk moeten toepassen. Tevens krijgen zij via een praktijkrit op de openbare weg advies over hoe hun rijstijl en over hoe zij het beste kunnen omgaan met problemen die zij ervaren tijdens het autorijden.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Go Safe
Doelgroep
> 60 jaar
Onderwerp
Dagelijkse routes
Vervoerswijze
Auto
Regio
Landelijk