VVN Opfriscursus Fiets

Tijdens de VVN Opfriscursus Fiets gaan senioren aan de hand van foto’s, opdrachten en filmpjes het gesprek met elkaar aan. Dit gebeurt op basis van de onderwerpen ‘plaats op de weg’, ‘jij en de ander’, ‘vitaal op de fiets’ en ‘de fiets’, onder leiding van een expert (workshopleider) van Veilig Verkeer Nederland. De workshop duurt 2,5 uur en is gericht op senioren die nog lang veilig mobiel willen blijven. VVN sluit met deze workshop aan bij het programma Doortrappen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. De kwaliteit van de effectmeting★★★★★

N.b. Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

Uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Veilig Verkeer Nederland, tel. 088-5248800, e-mail: info@vvn.nl, contact via Servicecentrum VVN
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

De opfriscursus is een éénmalige informele workshop voor senioren. De workshop duurt 2,5 uur inclusief een pauze en biedt ruimte voor maximaal 20 deelnemers. De workshop is een onderdeel van het programma Doortrappen.

Korte karakteristiek

De manier waarop mensen deelnemen aan het verkeer verandert continu. Denk aan nieuw type vervoersmiddelen die op de openbare weg verschijnen, maar ook aan veranderende regelgeving. Aan de hand van foto’s, opdrachten en filmpjes gaan deelnemers met elkaar in informele sfeer in gesprek over veilig en fit blijven fietsen in het huidige verkeer. Dit gesprek vindt plaats onder leiding van een expert (workshopleider) getraind door Veilig Verkeer Nederland.

Methodiek

De VVN Opfriscursus Fiets is gerealiseerd op basis van design thinking. Dit betekent dat tijdens het ontwerpproces de inzichten en behoeften van de doelgroep centraal staan en het uitgangspunt vormen. Door deze gekozen aanpak zijn deelnemers van de opfriscursus zeker dat de inhoud volledig aansluit bij hun belevingswereld en wensen.

In plaats van een ‘betuttelende’ fietsles in de praktijk, gaan senioren tijdens de workshop aan de hand van foto’s, opdrachten en filmpjes met elkaar in gesprek in een informele sfeer. Dit gebeurt op basis van de onderwerpen ‘plaats op de weg’, ‘jij en de ander’, ‘vitaal op de fiets’ en ‘de fiets’, dit alles onder leiding van een expert getraind door Veilig Verkeer Nederland. Het doel van de workshop is dat senioren zich bewust worden van de veranderende fietsomgeving en de veranderende persoonlijke conditie. In deze workshop worden handelingsperspectieven geboden waarmee wij ernaar streven dat senioren lang veilig mobiel blijven en dat toename van fietsongevallen onder senioren een halt wordt toegeroepen. Er kan indien daar behoefte aan is vanuit de deelnemers altijd een vervolg aan gekoppeld worden met praktijk.

Inzetbaarheid en gebruiksvoorwaarden

Afdelingen van Veilig Verkeer Nederland organiseren de Opfriscursus Fiets in opdracht van gemeente, provincie, ROV of vervoerregio. Ook is het mogelijk dat een regionale projectleider van Veilig Verkeer Nederland in de betreffende provincie de organisatie op zich neemt. In overeenstemming worden afspraken gemaakt over het werven van deelnemers, het bespreken van een locatie, catering en de inzet van de door VVN getrainde expert.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek

Er is nog geen effectmeting gedaan door een onafhankelijke partij. Deze workshop is in 2019 geïntroduceerd. In 2020 vindt de eerste effectmeting plaats.

Doortrappen

Dit product is aangesloten bij het programma Doortrappen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit meerjarenprogramma bestaat uit diverse interventies en communicatie-uitingen, die door provincies, gemeenten en een lokaal netwerk van organisaties en verenigingen worden aangeboden aan ouderen. Het is belangrijk dat diverse stimuli worden ingezet die zich richten op de verschillende fasen van gedragsverandering. Meer informatie kunt u vinden op de pagina van Doortappen binnen deze toolkit of op de website van Doortrappen.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Veilig Verkeer Nederland
Doelgroep
> 60 jaar
Onderwerp
Dagelijkse routes, Kwetsbare verkeersdeelnemers
Vervoerswijze
E-bike, Fiets
Regio
Landelijk