Blikveld e-bike module

Jongeren op e-bikes en fatbikes vormen een bijzondere en kwetsbare verkeersgroep. Niet alleen de e-bike, maar vooral de trendy fatbike wint snel aan populariteit, terwijl jongeren op deze voertuigen vaak hetzelfde risicogedrag vertonen: hoge snelheden, het opvoeren van de fiets en afleiding door telefoongebruik (TeamAlert, 2023c). Hun beperkte ervaring en het overschatten van hun eigen verkeersvaardigheden zorgen ervoor dat zij de gevaren van complexe verkeerssituaties vaak onderschatten (TeamAlert, 2023b). Blikveld e-bike module maakt jongeren scherp op deze risico’s en helpt hen met praktische inzichten en interactieve oefeningen om veiliger en bewuster deel te nemen aan het verkeer.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. Kwaliteit van de effectmeting*★★★★★

N.b.: Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

Uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Geke van der Veen, geke@teamalert.nl, tel. 06 181 700 85
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Blikveld is een educatief verkeersprogramma dat op scholen wordt uitgevoerd door jongerenvoorlichters van TeamAlert. Het programma is vormgegeven als een gastles waarin jongeren actief aan de slag gaan met het onderwerp verkeersveiligheid op e-bikes en fatbikes. Tijdens de gastles worden interactieve werkvormen ingezet om de betrokkenheid te vergroten en de kernboodschappen op een praktische wijze over te brengen.

Korte karakteristiek

Het programma is opgebouwd uit een videotraining en daaropvolgende interactieve sessies. De videotraining behandelt realistische situaties waarin de snelheid en dynamiek van e-bikes centraal staan, en stimuleert jongeren om hun eigen verkeersgedrag kritisch te evalueren. In de interactieve sessies gaan de deelnemers in discussie over stellingen rondom snelheid en groepsdruk, waarbij ze argumenten formuleren en zelf handelingsalternatieven bedenken. De quiz in de sessie dient om de kennis te verankeren en gedragsverandering te stimuleren.

Methodiek

De methodiek van Blikveld e-bike module is gebaseerd op actief leren en zelfreflectie. Door middel van een gestructureerde videotraining worden jongeren geconfronteerd met realistische en uitdagende verkeerssituaties, waarna zij hun eigen gedrag analyseren en concrete acties vastleggen. De daaropvolgende groepsdiscussies bevorderen peer-to-peer interactie en stimuleren het vormen van een veilige sociale norm aan de hand van self-persuasion. Het gebruik van interactieve quizzen versterkt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat de deelnemers de kernboodschappen op een speelse en effectieve wijze internaliseren.

Inzetbaarheid en gebruiksvoorwaarden

Het programma kan binnen bestaande lestijden worden ingepland en vereist een geschikt klaslokaal met audiovisuele faciliteiten voor het afspelen van de video. De jongerenvoorlichters van TeamAlert verzorgen de begeleiding tijdens de discussie- en quizonderdelen. Voor een optimale implementatie wordt een tijdsinvestering van ongeveer 1,5 uur per sessie aanbevolen en dient er rekening gehouden te worden met een maximale groepsgrootte van 30 jongeren.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek 

TeamAlert heeft binnen de uitvoering van Blikveld e-bike module voortdurend aandacht besteed aan de evaluatie van het programma. Er wordt intern geëvalueerd via feedbackformulieren en projectevaluaties, waardoor de resultaten een waardevolle basis vormen voor verdere optimalisatie. Hoewel er nog geen onafhankelijke wetenschappelijke effectmeting heeft plaatsgevonden, is de robuustheid van het programma gewaarborgd doordat de opbouw van de gevaarherkenningsvideo’s is getoetst door SWOV en andere projectonderdelen zijn overgenomen uit eerder getoetste interventies.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
TeamAlert
Doelgroep
4-12 jaar, 12-16 jaar, 16-25 jaar
Schooltype
Voortgezet onderwijs
Onderwerp
Snelheid
Vervoerswijze
E-bike
Regio
Landelijk