sCOOL2walk is een innovatief educatief programma dat theoretische verkeerseducatie koppelt aan praktijkervaring via lopende schoolbussen met behulp van een app. Door kinderen (op de basisschool) actief deel te laten nemen aan veilige en geïnstrueerde leer-wandelroutes naar school, zetten ze hun kennis over verkeersregels en -gedrag om in praktische vaardigheden.
Beoordeling
1. Keuze van te beïnvloeden gedrag | ★★★★★ |
2. Keuze van de doelgroep | ★★★★★ |
3. Het formuleren van leerdoelen | ★★★★★ |
4. Didactische uitgangspunten | ★★★★★ |
5. Inhoud en vormgeving | ★★★★★ |
6. Toetsing en evaluatie in programma | ★★★★★ |
7. Handleiding en draaiboek | ★★★★ |
8. Implementatie van het programma | ★★★★★ |
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen | ★★★★★ |
10. Kwaliteit van de effectmeting* | ★ |
N.b.: Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product
Uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.
Praktische informatie
Contactgegevens: Ilse van Zeumeren & Iris Ruysch, scool2walk@thefuturemobility.network
Kosten: Prijs op aanvraag
Verschijningsvorm
Het sCOOL2walk-programma combineert praktische verkeerseducatie met speelse en motiverende hulpmiddelen. De verkeerseducatie vindt plaats tijdens de dagelijkse wandelingen naar school, waarbij kinderen onder begeleiding van ouders of vrijwilligers verkeerssituaties leren herkennen en toepassen wat ze in theorielessen hebben geleerd.
Beschikbare materialen en tools:
- sCOOL2walk-app: Voor het plannen en monitoren van wandelingen voor ouders, begeleiders en scholen. Inclusief chat en markeringsoptie voor gevaarlijke verkeerssituaties.
- Handleiding: Een uitgebreide gids met:
- Een duidelijk stappenplan voor de implementatie en het gebruik van de app en het programma.
- Een wetenschappelijke onderbouwing waarin de aanleiding, noodzaak en effectieve opbouw van het programma wordt toegelicht, gebaseerd op eerdere ervaringen en de bewezen voordelen voor verkeerseducatie, cognitieve ontwikkeling en veiligere schoolzones.
- Co-creatie workshops: Georganiseerd met ouders, scholen en (wijk)agenten voor bewustwording, optimale betrokkenheid, op-maat aanpassingen voor het programma en route-optimalisaties.
- Walking-buddy toolset: praktische ondersteuning om kinderen veilig en effectief te begeleiden. Het omvat een overeenkomst met duidelijke afspraken over rollen en verantwoordelijkheden, en een instructiehandleiding met praktische tips begeleidingstechnieken en verkeerssituaties.
- Bewustwordingscampagne: Met interactieve workshops en visuele communicatiemiddelen, zoals posters en infographics.
- Loop-stempelkaarten: Kinderen kunnen hiermee hun wandelingen bijhouden en specifieke verkeerssituaties beter begrijpen, wat een speelse en motiverende factor biedt.
- Zichtbaarheidstools: Veiligheidshesjes, tassenlabels en veters zorgen voor een veilige en herkenbare aanwezigheid op straat.
- Communicatiematerialen:
- Posters en spandoeken om de actie op school te promoten.
- Voorbeeldberichten voor ouders, schoolmedia en lokale pers.
- Flyers en telbladen om deelname te stimuleren en resultaten te monitoren.
Korte karakteristiek
Bij sCOOL2walk staat ‘leren door te lopen’ centraal! Het brengt verkeerseducatie tot leven door kinderen dagelijks gezamenlijk te laten wandelen waarbij begeleiders onderweg instructies en ervaringen delen. Het programma bestaat uit zes stappen, waarbij we na een potentie-analyse rondom woon-school-afstanden aan de slag gaan met kinderen, ouders, scholen en (wijk)agenten om veilige wandelroutes uit te stippelen en bewustwording te vergroten.
Tijdens de dagelijkse wandelingen leren kinderen verkeerssituaties herkennen en theorie toepassen, onder begeleiding van ouders en vrijwilligers die hen verder bewust maken van veilig gedrag. Ouders/verzorgers plannen de wandelingen in de app, waarbij de kinderen door middel van stempelkaarten hun wandelingen en praktijkkennis bijhouden.
Inzichten worden teruggekoppeld via infographics en adviezen voor verdere sociale, praktische en infrastructurele verbeteringen. Dit zorgt ervoor dat het programma niet alleen educatief is, maar tegelijkertijd een veiligere schoolomgeving bewerkstelligt.
Methodiek
Het sCOOL2walk-programma start met co-creatie en bewustwording via interactieve workshops op school, waarin ouders, kinderen en leraren kennismaken met het effect van lopen versus autorijden. In deze workshops worden niet alleen verkeersveiligheid en gezondheid behandeld, maar ook de sociale en mentale voordelen van wandelen. We brengen de barrières van ouders en kinderen in kaart en optimaliseren de dagelijkse wandelroutes, zodat ze aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap om zo eigenaarschap en betrokkenheid te vergroten. Door samenwerking met scholen en wijkagenten zorgen we voor een breed gedragen programma. Het programma sluit aan bij bestaande campagnes over verkeersveiligheid, gezondheid en duurzaamheid.
Leren door te Lopen
In het programma leren kinderen verkeerssituaties herkennen tijdens gezamenlijke wandelingen. Door het leren in informele setting, op weg naar school, kunnen kennis en vaardigheden van ouders/verzorgers/begeleiders makkelijker worden overgebracht en herkend door de kinderen. sCOOL2walk geeft hiermee de mogelijkheid voor meer aandacht aan het informele leerproces, waarbij verkeersdeelnemers leren van hun praktijkervaringen en van voorbeelden en instructies van anderen, gekoppeld aan de lessen op school. Ze ontwikkelen cognitieve en sociale vaardigheden, zoals het inschatten van snelheid en het begrijpen van het gedrag van andere weggebruikers. Dit helpt kinderen vanaf jonge leeftijd ervaring op te doen, en risicogedrag te verminderen. Zo kunnen ze veilig gedrag ontwikkelen en hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid in het verkeer versterken.
Ouderbetrokkenheid en Duurzaam Gedrag
Ouders spelen een belangrijke rol in het versterken van de verkeerskennis van hun kinderen. Ze kunnen de wandelingen van hun kinderen bijhouden via de app, die hen in staat stelt de voortgang van het leerproces te monitoren. Dit versterkt niet alleen het verkeersgedrag van de kinderen, maar bevordert ook de betrokkenheid van ouders bij het leren van hun kinderen. Het programma draagt bij aan een duurzame schoolomgeving door het autorijden te verminderen en actief gedrag aan te moedigen, wat tegelijkertijd zorgt voor een gezondere en veiligere schoolomgeving.
Inzetbaarheid en gebruiksvoorwaarden
Voor de implementatie van het sCOOL2walk-programma starten we met een afstemming tussen de gemeente en de scholen, op basis van data-analyse en/of voorkeuren voor schoolomgevingen. Vervolgens is actieve deelname van scholen, ouders en lokale gemeenschappen noodzakelijk voor het succes van het programma. We organiseren interactieve workshops in de schoolgebouwen, zowel voor kinderen als ouders. Deze vinden plaats in de schoolaula
en lokalen, waarbij we vooraf het schoolverkeersprogramma doorlopen voor afstemming.
We stemmen de timing af met de school zodat we kunnen inspelen op verkeerslessen en daarnaast een centrale workshop kunnen organiseren, met betrokkenheid van ouders, de school en eventueel wijkagenten. De werving en communicatie gebeurt via bestaande digitale kanalen van de school en fysiek in de schoolgangen.
Een schoolmedewerker en/of iemand van de ouderraad wordt aangewezen als beheerder van het sCOOL2walk-portal. Bij de implementatie van de app wordt een aanvullende workshop georganiseerd waarbij ouders en kinderen kennismaken met de app, ondersteund door een handleiding en oefenwandelroutes. We stellen de loop-stempelkaarten en reflecterende tassenlabels beschikbaar en staan in contact met de beheerder voor eventuele support.
Aanvullende informatie
Evaluatieonderzoek
Er heeft nog geen evaluatieonderzoek plaatsgevonden.