De Toolkit Verkeerseducatie is geactualiseerd met de nieuwe interventie Crash Investigation en het opnieuw getoetste programma START fietsen. Beide interventies sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en jongeren en dragen bij aan een veilige verkeersdeelname, ieder op hun eigen manier en voor een specifieke doelgroep.
Crash inverstigation
Crash Investigation is een activerende gastles voor leerlingen in de onderbouw van het (speciaal) voortgezet onderwijs. De leerlingen vormen een onderzoeksteam en analyseren een verkeersongeluk alsof ze onderdeel zijn van een rechercheteam – geïnspireerd op series als CSI en Law & Order. Met behulp van online tools, escapegame-elementen en scenario-onderzoek worden jongeren op een speelse, maar serieuze manier uitgedaagd om na te denken over verkeersgedrag en risico’s. De les stimuleert reflectie en vergroot op afstandelijke, objectieve wijze het risicobewustzijn.
START fietsen
START fietsen richt zich juist op de allerkleinsten: kinderen van 2 tot 6 jaar in de kinderopvang en onderbouw van het basisonderwijs (groep 1 en 2). Gedurende 3 tot 6 maanden krijgen de groepen de beschikking over (loop)fietsen, en een externe fietsdocent verzorgt fietslessen op locatie. Uniek aan deze interventie is de actieve rol van ouders/verzorgers, die thuis het fietsproces verder ondersteunen. START fietsen vormt daarmee de basis voor alle verdere verkeerseducatie: kinderen moeten eerst leren fietsen voordat ze zich kunnen richten op verkeersinzicht en gedragsvorming.
Over de Toolkit Verkeerseducatie
De Toolkit Verkeerseducatie is dé plek voor onderwijsprofessionals, beleidsmakers en producenten van educatief materiaal. Gebruikers vinden in de kenniscatalogus snel de juiste interventie voor hun doelgroep. Producenten kunnen gebruik maken van checklists en hulpmiddelen om goed onderbouwde programma’s te ontwikkelen