FLUOkids

FLUOkids is een project gericht op het verhogen van de zichtbaarheid en veiligheid van jonge kinderen op weg naar school. Het project moedigt kinderen aan om een veiligheidshesje (of andere fluorescerende en reflecterende kleding) te dragen en lopend en fietsend naar school te gaan, vooral tijdens de donkere maanden van het jaar. Het programma is bedoeld voor basisscholen en kan eenvoudig worden geïntegreerd in het schoolcurriculum.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. Kwaliteit van de effectmeting*

N.B. Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

Uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Ruud Philippi, 06-27367810, ruud@fluokids.nl.
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Er zijn verschillende materialen ontwikkeld ten behoeve van FLUOkids. Deze materialen zijn te bestellen bij de actie en een deel is gratis te downloaden via de online toolkit.

  • Stickerkaarten voor elke leerling met stickers. De kaarten gebruik je om stickers te verzamelen voor elke dag dat kinderen een veiligheidshesje en/of helm dragen op weg naar school.
  • Klassenposters voor elke klas met stickers. De posters worden opgehangen in het klaslokaal en gebruik je om als klas stickers te sparen.
  • Actieposters
  • Spandoeken
  • Veiligheidshesjes
  • Online toolkit:
    • Handleiding inclusief stappenplan
    • Voorbeeldberichten voor ouders, schoolmedia en pers
    • Telblad
    • Flyer
    • Thuis- en klasopdrachten
    • Logo’s
    • Video’s

Korte karakteristiek

Je hebt ze vast wel eens gezien in de avond; een wandelaar, hardloper of fietser mét een veiligheidshesje. Dat deze beter zichtbaar zijn zien we allemaal. Toch kleden de meeste kinderen (en ouders) zich in de donkere maanden van het jaar niet extra zichtbaar als zij deelnemen aan het verkeer. FLUOkids zorgt ervoor dat dit gestimuleerd wordt én dat dit veilig kan. Door dagelijks extra zichtbaar te voet of met de fiets op weg naar school en huis te zijn doen ze verkeerservaring op. Hierdoor zullen zij naarmate ze ouder worden meer inzicht in verkeerssituaties krijgen.

Kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Ondanks hun gebrek aan verkeerservaring bevinden zij zich al wel vaak in complexe verkeerssituaties. Jonge kinderen kunnen zich moeilijk in een ander verplaatsen. Dit betekent dat als een kind een auto ziet, deze ervan uitgaat dat de auto hem/haar ook wel ziet. Daarnaast kunnen ze minder goed inschatting maken van snelheden en afstanden. Door zichtbaar (veiligheidshesje) en veilig (fietshelm) op weg naar school te zijn wil FLUOkids ervoor zorgen dat kinderen op een veilige manier de vaardigheden kunnen ontwikkelen waarmee ze uiteindelijk zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Scholen kunnen zelf een concrete invulling van de uitvoering van het project bepalen.

Methodiek

FLUOkids heeft voor scholen een handleiding ontwikkeld om de actie te organiseren. In de online toolkit zijn ondersteunende materialen te downloaden zoals voorbeeldberichten voor ouders, persberichten en thuis- en klasopdrachten. Per dag dat een kind met een veiligheidshesje en/of helm naar school komt krijgt deze een stickertje op de stickerkaart of klassenposter. De kaart biedt ruimte voor 40 stickers en de klassenposter voor 100 stickers. D.m.v. het telblad kan de school het effect van de actie meten.

Inzet en gebruiksvoorwaarden

De FLUOkids actie vindt plaats tijdens de donkerste periode van het jaar. Het stappenplan geeft duidelijke suggesties over de voorbereiding en uitvoering van FLUOkids. Geadviseerd wordt om tijdig te starten met de voorbereidingen.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek

FLUOkids evalueert de actie onder ouders en leerkrachten d.m.v. een digitale enquête. De resultaten evalueren we jaarlijks en gebruiken we als input voor eventuele verbeteringen. Scholen kunnen d.m.v. het telblad de effecten meten van de actie op school.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
FLUOkids
Doelgroep
4-12 jaar
Schooltype
Basisonderwijs, Speciaal onderwijs
Onderwerp
Dagelijkse routes, Kwetsbare verkeersdeelnemers, Ouders of verzorgers
Vervoerswijze
Fiets, Voetganger
Regio
Landelijk