Reflection Day

Fietsverlichting is verplicht, maar hoe zorg je er vooral in de wintermaanden voor dat je gezien en “geflitst” wordt. Bij Reflection Day staat zichtbaarheid en reflectie voor basisschoolkinderen centraal. Doel is om kinderen tussen 4-12 jaar bewust te maken van een goede zichtbaarheid in het verkeer door reflectiematerialen te dragen zoals hesjes, klikarmbanden. Durf te reflecteren.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★
8. Implementatie van het programma★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. Kwaliteit van de effectmeting*

N.b. Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

De uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Jan van Schijndel, info@vanschijndeladvies.nl, tel. 06-41529366
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Lessen op basisscholen in de donkere periode van het jaar (start 1 december en eindigt op 21 januari). 

Korte karakteristiek

De lessen worden door de leerkrachten gegeven in de eigen klas en gecombineerd met het uitreiken van retroreflecterend materiaal (veiligheidshesje). Leerkrachten, omwonenden en familieleden kunnen foto’s insturen van kinderen die het reflectiemateriaal dragen (niets wordt zonder toestemming openbaar gemaakt in kader AVG) waarmee een individuele prijs (veelal waardecheque) of een klassikale prijs te winnen valt.

Methodiek

Lessen op school in november

Voorafgaand aan de start van het project 1-12 wordt er een les gegeven. Veelal in de maand november. Dit kan door de leerkracht in de eigen klas gedaan worden, VSA levert hiervoor de presentatie aan. Tijdens deze les wordt ingegaan op de inhoud van het project. Ook het reflectiemateriaal (veiligheidshesje) wordt dan verstrekt. Ieder kind kan dan op 1 december volop reflecteren tot 21 januari. Het kind kan zich 52 dagen lang goed zichtbaar en dus veilig in het verkeer begeven. Zorg dat je gezien en geflitst wordt!

Foto’s insturen gedurende 52 dagen

Kinderen die het reflectiemateriaal dragen kunnen gefotografeerd worden door leerkrachten, omwonenden en familieleden. Niet alleen bij de schoolingangen, maar ook elders in de woonplaats van de kinderen. En ook niet alleen tijdens de schooldagen ook ’s avonds en in de weekenden, bij sportclubs, in winkelcentra of bij evenementen zijn afgelopen jaren al vele kinderen geflitst. Maar zo ook onderweg naar vriendjes, richting de bibliotheek of gewoon ergens op straat kun je worden geflitst. Iedereen mag mee flitsen en foto’s insturen. Vele leerkrachten, ouders en kinderen flitsen altijd naar hartenlust. VanSchijndelAdvies maakt foto’s zonder toestemming niet openbaar.

Prijswinnaars individueel & klassikaal

Onder de deelnemende scholen worden enkele leuke prijzen verdeeld. Kinderen kunnen een individuele prijs winnen (veelal waardecheque) of een klassikale prijs. Het kind dat het meest en het best zichtbaar is geweest maakt de beste kans. Echter iedereen die meedoet wint sowieso de belangrijkste prijs: verkeersveiligheid!

Inzet en gebruiksvoorwaarden

De gastlessen zijn ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Aanvullende informatie 

Evaluatieonderzoek

Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van het project.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
VanSchijndelAdvies
Doelgroep
4-12 jaar
Schooltype
Basisonderwijs
Onderwerp
Dagelijkse routes, Kwetsbare verkeersdeelnemers, Ouders of verzorgers
Vervoerswijze
Fiets
Regio
Landelijk