Tussen School en Thuis 1-4

Bij het verkeerseducatieve programma Tussen School en Thuis 1-4 van Verkeer & Meer staat de verkeerssituatie rondom de school centraal. Aan de hand van 8 verkeerssituaties worden er fotolessen gemaakt. De foto’s vormen de basis voor de verkeerslessen van Tussen School en Thuis. Leerlingen van de school spelen de hoofdrol in deze lessen.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10. Kwaliteit van de effectmeting*

N.B. Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

Uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Vincent Briër, 06-11592557, info@verkeerspleinamsterdam.nl
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

Tussen School en Thuis 1-4 bestaat uit digitale fotolessen die per school op maat gemaakt worden. De foto’s worden in de omgeving van de school gemaakt. Op iedere foto staan twee kinderen van de school, die een verkeerssituatie toelichten met behulp van tekstwolkjes en animaties. Bij iedere fotoles hoort een lesbrief, video, praatplaat en knip & plak opdracht.

Voor iedere school wordt een pakket van 8 digitale fotolessen ontwikkeld. De lessen vormen een goede voorbereiding op onze lessen voor groep 5-8. De lessen van Tussen School en Thuis 1-8 kunnen worden ingezet als volledige methode in het basisonderwijs. Deze lessen sluiten aan bij het theoretisch verkeersexamen.

Korte karakteristiek

De basis van het lesmateriaal wordt gevormd door de fotolessen. In combinatie met het verkeersdidactisch gesprek maken deze de verkeersregels inzichtelijk. Er worden verschillende thema’s behandeld: spelen, oversteken, zebrapad, plaats op de weg, fietsen, verkeersborden, stoplicht en zichtbaarheid. Deze thema’s worden gefotografeerd in de omgeving van de school.

De lesbrief biedt de leerkracht houvast in het verkeersdidactisch gesprek. In de video worden de thema’s visueel uitgelicht. De praatplaat dient als middel voor het verkeersdidactische groepsgesprek. In de knip & plak opdracht kunnen de leerlingen datgene wat geleerd is verwerken. Hierin wordt getoetst of zij het thema goed begrepen hebben.

Methodiek

Tussen School en Thuis richt zich op de ontwikkeling van het actief verkeersbewustzijn bij leerlingen. Het verkeersdidactisch gesprek is hier een nadrukkelijk onderdeel van. In iedere foto les staat een thema centraal. De fotoles wordt besproken in de groep. Evenals bijhorende verkeersregels bij het thema. De praatplaat en het filmpje kunnen ter verrijking worden ingezet. Daarna gaan kinderen zelf aan de slag met de knip & plak opdracht. De mondelinge bespreking en verwerking van de knip & plak opdracht duren samen ongeveer 30 minuten.

De lessen zijn bedoeld voor leerlingen in groep 1 t/m 4. Deze ontwikkelen wij altijd samen met de lessen voor groep 5 t/m 8. Hierdoor creëren wij een op maat gemaakte doorgaande leerlijn van groep 1 t/m 8.

Inzet en gebruiksvoorwaarden

De lessen worden per school op maat gemaakt. Twee leerlingen uit groep 3 of 4 worden gefotografeerd in verkeerssituaties. Deze foto’s vormen de basis voor het lesmateriaal.

Zodra de fotolessen ontwikkeld zijn, wordt een bouwbijeenkomst georganiseerd. Een medewerker van Verkeer & Meer presenteert het lesmateriaal aan de leerkrachten. Ook wordt besproken hoe Tussen School en Thuis kan worden ingezet binnen het verkeersonderwijs op de school. Daarna volgen de demonstratielessen. Een medewerker van Verkeer en Meer verzorgt een verkeersles in de groep 1 t/m 4.

Kort hierna wordt een ouderbijeenkomst georganiseerd. Een medewerker van Verkeer en Meer bespreekt met ouders/verzorgers hoe zij het materiaal thuis kunnen inzetten.

Aanvullende informatie

Tussen School en Thuis is een onderdeel van de Amsterdamse Verkeerslijn. Dit zijn alle verkeerseducatieprojecten op scholen en kinderopvang voor kinderen van 0 t/m 18 jaar in de gemeente Amsterdam.

Het lesmateriaal van Tussen School en Thuis is te vinden op amsterdam.tussenschoolenthuis.nl. Om in te loggen heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Met informatie over Tussen School en Thuis kunt u vinden op Tussen school en thuis — Verkeer & Meer (verkeerenmeer.nl)

Evaluatieonderzoek

Er is geen wetenschappelijke effectmeting uitgevoerd naar de effecten van dit product. Na de implementatie van het programma wordt een online evaluatie uitgevoerd. Hier kunnen de leerkrachten feedback geven over hun tevredenheid over Tussen School en Thuis.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Verkeer & Meer
Doelgroep
4-12 jaar
Schooltype
Buitenschoolse opvang, Basisonderwijs, Speciaal onderwijs
Onderwerp
Dagelijkse routes, Gevaarlijk gedrag, Kwetsbare verkeersdeelnemers, Ouders of verzorgers
Vervoerswijze
Fiets, Voetganger
Regio
Landelijk