VVN Scootmobieltraining

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Ergotherapie Nederland hebben gezamenlijk een scootmobieltraining ontwikkeld. Deze individuele training kan afgestemd worden op de vervoersbehoefte van de bestuurder, afgestemd op de verkeersintensiteit in zijn of haar woonomgeving. Tijdens de training wordt gekeken naar welke vaardigheden voor de bestuurder van belang zijn om te oefenen voor veilige verkeersdeelname.

Beoordeling

1. Keuze van te beïnvloeden gedrag★★★★★
2. Keuze van de doelgroep★★★★★
3. Het formuleren van leerdoelen★★★★★
4. Didactische uitgangspunten★★★★★
5. Inhoud en vormgeving★★★★★
6. Toetsing en evaluatie in programma★★★★★
7. Handleiding en draaiboek★★★★★
8. Implementatie van het programma★★★★★
9. Procesevaluatie / gebruikerservaringen★★★★★
10.Kwaliteit van de effectmeting*

N.b. Er zijn maximaal vijf sterren per onderdeel te behalen.
*De kwaliteit van de effectmeting velt geen oordeel over het effect van het product

Lees hier de uitleg over het toetsoordeel van deze interventie.

Praktische informatie

Contactgegevens: Serviceccentrum VVN, 088-5248800, info@vvn.nl
Kosten: Prijs op aanvraag

Verschijningsvorm

De VVN Scootmobieltraining is een training die op individueel niveau gegeven wordt door de ergotherapeut of de VVN-vrijwilliger. Hierbij wordt gekeken naar de vervoersbehoefte van de bestuurder. 

Korte karakteristiek

Deelname aan het verkeer in een scootmobiel is voor de bestuurder nieuw en vraagt om specifieke vaardigheden. Tijdens een intake wordt met de bestuurder de vervoersbehoefte besproken. Met behulp van de scenariokaarten, basiskaarten en oefenkaarten wordt een training op maat samengesteld. Hierbij komt tevens de verkeerstheorie aan bod. Deze kan de bestuurder ook thuis tot zich nemen met het theorieboekje. “Scootmobiel, alle verkeersregels op een rij”.

Methodiek

De VVN Scootmobieltraining is gerealiseerd op basis van design thinking. Dit betekent dat tijdens het ontwerpproces de inzichten en de behoeften van de doelgroep centraal staan en het uitgangspunt vormen. Tijdens dit proces is er ook continue contact geweest met Ergotherapie Nederland. Door deze gekozen aanpak om zowel met bestuurders als met zorgverleners in gesprek te gaan, sluit deze volledig aan bij de ondersteuning die scootmobielbestuurders nodig hebben. Tijdens deze training wordt gekeken naar de persoonlijke behoefte van de bestuurder. Welke afstanden wil hij/zij afleggen in een dorp op stad? Welke basisvaardigheden zijn hiervoor nodig en hoe kunnen we deze oefenen? Tijdens de training worden die oefeningen gedaan die van belang zijn voor de deelnemer. Daarnaast wordt de veilige plaats op de weg doorgenomen, oefenen we met de online opfriscursus en is er een theorieboekje beschikbaar.

Inzetbaarheid & gebruiksvoorwaarde

Deze één-op-één training wordt gegeven door de ergotherapeut. Om in contact te komen met een ergotherapeut die gebruik maakt van deze scootmobieltraining kan contact worden ogenomen met Ergotherapie Nederland. Daarnaast kan deze training gegeven worden door de opgeleide VVN-vrijwilliger. Hiervoor kan contact worden opgenomen met het regiokantoor van Veilig Verkeer Nederland.

Aanvullende informatie

Evaluatieonderzoek

Er is nog geen effectmeting gedaan door een onafhankelijke partij. Deze training is in 2021 geïntroduceerd. In 2023 vindt de eerste effectmeting plaats.

Gegevens van deze publicatie
Uitgever
Veilig Verkeer Nederland
Doelgroep
25-60 jaar, > 60 jaar
Onderwerp
Dagelijkse routes, Voertuigvaardigheid
Vervoerswijze
Scootmobiel
Regio
Landelijk